STRAVA PODZIMU
Jakou stravu nabídnout tělu s přicházejícím podzimem, kdy se sychravým počasím se ochlazuje i naše tělo a potřebuje zahřát a nashromáždit zásoby na zimu?
Je to ideální čas začít zase stravu tepelně upravovat a vyhnout se stravě syrové, salátům a smoothie. Je třeba tělo jídlem zahřát, uklidnit a uzemnit.
Co tedy jíst?
OBILOVINY A LUŠTĚNINY:
Jáhly, kroupy, oves, rýže, čočka, fazole adzuki, fazole červená ledviny, slzovka
ZELENINA:
Mrkev, petržel, celer, tuřín, bílá ředkev, dýně, brambory, batáty, květák, pórek, květák, kapusta, růžičková kapusta, zelí, mangold, zelené fazolky, červená řepa, křen, zázvor
OVOCE:
Jablka, hrušky, švestky, blumy, hroznové víno, citron, limetka, šípky, kompoty
KOŘENÍ:
Zahřívací - zázvor, kardamon, kurkuma, chilli, křen, skořice, hřebíček
OSTATNÍ:
Zahřívací polévky, dlouho tažené vývary, hovězí a jehněčí maso, kachna, králík, vejce, houby, ořechy a semínka, med ...
HORKÁ VODA:
Převařenou vodu dejte do termosky a pijte průběžně asi každých 30 minut 3 doušky. Horká voda chrání před vnitřním chladem a trávicími obtížemi.
TEPLÝ NÁPOJ 0,5l: nastrouhat 2 cm zázvoru a kurkumy (nebo sušenou) + 3cm celé skořice
Zázvor + hřebíček + skořice
Zázvor + kurkuma + skořice
Vhodné je zařadit polévky a teplé snídaně, na odlehčení i posilnění trávení je výborné kičadi a vhodná je také kvašená zelenina.
V sekci Recepty budete postupně nacházet mé oblíbené :))
Zde první ochutnávka:
Kičadi.pdf (90273) - ayurvédské postní jídlo
METABOLICKÝ SYNDROM (4).pdf (304217)